Valul de căldură, influențat de încălzirea globală: cât de mult au crescut temperaturile

de: Alexandru Puiu
03 07. 2019

În ultimele săptămâni, s-au înregistrat temperaturi record în fiecare colț al mapamondului, dar Europa s-a confruntat cu cele mai radicale diferențe față de această perioadă din anii trecuți.

În 2019, a devenit mai clar ca niciodată faptul că schimbările climatice provocate de influența omului au efecte dezastruoase. Temperaturile au fost atât de ridicate în țări precum Franța, Germania, Italia sau Grecia, încât au dus la apariția de incendii, pe lângă decese și alte gesturi radicale din partea oamenilor.

De obicei, când s-a înregistrat un record de temperatură, acela este cu maxim un grad mai mare decât o valoare înregistrată în urmă cu câteva zeci de ani. În cazul francezilor însă, aceștia au trebuit să tolereze o temperatură de 45,9 grade Celsius în sudul Franței, cu 4 grade mai mult decât temperatura maximă înregistrată anterior în această perioadă.

Diferențe radicale de temperatură din Europa, față de anii trecuți, au fost subiect al unui studiu recent. ”Schimbările climatice nu mai reprezintă doar o creştere abstractă a temperaturii medii la nivel mondial, ci o diferenţă ce poate fi simţită la ieşirea afară pe timp de caniculă”, a declarat Geert Jan van Oldenborgh, cercetător-şef în cadrul Institutului Regal de Meteorologie din Olanda, unul dintre autorii studiului.

”Observaţiile au relevat că temperaturile în timpul valurilor de caniculă cu frecvenţă similară înregistrate în urmă cu un secol ar fi fost cu circa 4 grade Celsius mai scăzute”, se arată într-un raport publicat de grupul de oameni de ştiinţă World Weather Attribution (WWA). La această oră, trecem printr-o perioadă în care riscul valurilor de caniculă este de cel puțin cinci ori mai mare comparativ cu anii trecuți, iar principalii responsabili sunt oamenii. ”Am experimentat un val de caniculă a cărui intensitate ar putea deveni o normalitate la mijlocul secolului”, a declarat Robert Vautard, cercetător-şef în cadrul Centrul Naţional Francez de Cercetări Ştiinţifice (CNRS).